Idą święta, a my nie wyobrażamy sobie ich bez aromatycznych, korzennych pierniczków! Wypróbujcie nasz przepis na te smakowite ciasteczka. To dziecinnie proste. J
Składniki na ciasto:
– 3 szklanki mąki
– szklanka cukru
– pół szklanki miodu
– pół kostki masła
– jajko
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki kakao
– łyżeczka: mielonych goździków, startego korzenia imbiru, skórki pomarańczowej.
Składniki na lukier:
– 2 szklanki cukru pudru
– barwniki spożywcze
– woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj, po czym przełóż na stolnicę i ugniataj do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę. Rozwałkuj je cienko (podobnie jak ciasto na pierogi) i wycinaj foremkami wzory według swoich upodobań.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wycięte ciasteczka wyłóż na blachę posmarowaną niewielką ilością oleju, aby nie przywarły. Piecz około 10 minut.
Po ostudzeniu przygotuj lukier. Cukier puder zmieszaj z niewielką ilością wody, aż zgęstnieje. Podziel go na kilka porcji, aby do każdej z nich dodać różnokolorowe barwniki spożywcze. Udekoruj według uznania. J
Dajcie koniecznie znać, jakie macie patenty na pierniczki!