Ciasto śliwkowe wbrew pozorom jest jednym z najłatwiejszych wypieków. Dziś podzielimy się z Wami przepisem, który zawsze wychodzi, a smakuje jak placek od Mamy. Do jego zrobienia używamy naszych ulubionych śliwek węgierek.
Będziesz potrzebować:
• pół kostki masła
• 3 średnie jajka
• 150g cukru pudru
• 200g mąki tortowej
• 500g śliwek węgierek
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
• szczypta soli
• kilka szczypt cukru pudru (do posypania na wierzchu)
Przygotowanie:
Miksujemy masło i cukier, po utarciu dodajemy do niej pojedynczo jajka oraz skórkę z pomarańczy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Przekładamy masę maślano-jajeczną do mąki i dokładnie mieszamy.
Formę do ciasta (może być zarówno okrągła, jak i prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na górze układamy wydrylowane i podzielone na pół śliwki węgierki (ściśle przylegające do siebie lub rozłożone nierównomiernie – według uznania).
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni bez termoobiegu. Wkładamy ciasto i pieczemy około 40-45 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga! Jedzenie tego placka uzależnia. Rekomendujemy, aby jednak podzielić się nim z bliskimi, bo jest naprawdę przepyszne.